fbpx

Havetrends 2020 ::: Kan haven redde verden?

Som mange af jer ved, beskæftiger jeg mig en del med hvad der sker i fremtiden på havefronten, og det vil jeg selvfølgelig gerne dele med jer dejlige havemennesker her på bloggen. Og med begyndelsen på et helt friskt og nyt have år, får du her mit (første) bud på nogle af de vigtigste havetrends i 2020.

Det er næppe nogen stor overraskelse at det der er det allervigtigste og den største overskrift på havefronten, er:

Den bæredygtige have

At haverne spiller en stor og vigtig rolle i klimaregnskabet er der i hvert fald ingen tvivl om, og ser vi på de største have tendenser lige nu, så viser de at fremtidens have skal kunne håndtere klimaforandringerne, som b.la. kan være alt fra enorme mængder af regnvand, til perioder med ekstrem tørke, og her er haven en vigtig spiller i klimakampen, om at hjælpe med at regenerere økosystemet i forhold til global opvarmning, mangel på ressourser, og håndtering af konsekvenserne af klimaforandringerne.

Den regnvandsvenlige have

Som en konsekvens af klimaforandringerne oplever vi oftere og oftere at der falder enorme mængder af regnvand på meget kort tid, som vores kloaksystemer har svært ved at håndtere. Du og din have kan hjælpe på det problem, ved f.eks. at anlægge grønne tage på huse, garager, og skure, der opsuger vandet og forsinker dets vej ned i kloakkerne. Du kan hjælpe med at anlægge regnvands bede, eller have bassiner i haven, og andre tiltag der hjælper med at håndtere de store mængder af regnvand, så de ikke oversvømmer kloakkerne.

Regnvands venlige belægninger

På grund af de dramatiske ændringer i vores klima, er det vigtigt at indrette haven med permable belægninger og LAR løsninger, for problemet opstår gerne i haver med et meget stort befæstnings areal, hvor vandet har svært ved at komme væk. Men trods de lidt usexede ord, er der mange smukke løsninger på LAR løsninger (lokal afledning af regnvand) og permabel, (regnvands gennemtrængelig) belægning, som i haven her, der er tegnet af Andrew Duff til Chelsea flowershow 2019.

Den tørketålende have

Paradoksalt nok, kan det modsatte også gøre sig gældende, nemlig at haverne tørrer ud, vi husker nok alle sammen forrige sommer (2018) der var lang, varm, og den tørreste i 99 år, og hvornår den slags indtræffer, er der ingen der ved. Derfor skal haven også kunne håndtere lange perioder med ekstrem tørke. Med den rette beplantning af tørketålende planter kan haverne klare lange perioder med høje temperaturer og mangel på nedbør. At skabe skygge med høj beplantning og store træer er også en måde at hjælpe den tørketålende have.

Den vandgennemtrængelige belægning i haven herover,  er også god til at aflede regnvandet når der kommer disse kæmpe mængder af regn på meget kort tid.

Kan haven redde verden?

Så ja, den gode nyhed er, at du og din have godt kan være med til at redde verden ( ;

Og jeg vil godt love at der kommer mange flere havetendenser fra mig i fremtiden, og heldigvis er mange af dem med til, både at gøre haverne skønnere og smukkere, men mange af dem er også med til at gøre livet som haveejer meget mere let, ubesværet og måske ligefrem mageligt, så du kan godt glæde dig ( ;

(og HUSK at du kan signe dig op så du får blogindlæggene på e-mail, så går du ikke glip af et eneste)

 

Er DIN have bæredygtig, eller har du gang i nogle ting der gør den (mere) klimavenlig?

smid en kommentar, jeg vil så gerne høre hvad i har gang i derude i haverne ( ;

 

Kram

Psssst!

Ved du at du kan følge mig på Facebook? eller Instagram ? og ja, jeg er også på pinterest eller du kan tilmelde dig mit nyhedsbrev og få guiden : Sådan får du mere tid og mindre stress i en endnu flottere have

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få gratis guide: Sådan får du mere tid og mindre stress i en endnu flottere have

Tilmeld dig nyhedsbrevet NU! og få den gratis guide direkte i din mailboks.