Chelsea Flowershow 2023

Chelsea flowershow 2023

Min personlige favorithave- og hvorfor

Det var SKØNT at være tilbage på Chelsea flowershow efter flere års corona pause. Haverne syntes endnu større og flottere i år, og lige nu er mit hoved ved at eksplodere af lækker haveinspiration, og skaberlyst.

Jeg vil starte ud, lige på og hårdt, med at afsløre min egen personlige favorithave fra showet, og forklare lidt om hvorfor.

Nu har jeg jo selv, flere år i træk, siddet som dommer på henholdsvis Malmø garden show og CPH garden, så derfor ved jeg af egen erfaring, at bedømmelse af en showhave (heldigvis) intet har med egen smag at gøre, men derimod om en masse bestemte faktorer er opfyldt og udført i en høj kvalitet..

Så lad mig sige det med det samme, at haven her og min udnævnelse af den til min absolutte favorit, udelukkende er baseret på min helt egen personlige smag, og de følelser haven frembragte i mig (selvfølgelig sammen med den smukke udførelse, materialevalg og plantevalg osv.)

Så here goes….

Min personlige favorithave

The Nurture garden af Sarah Price udført af Crocus

Haven er designet af Sarah Price, som flere gange før har bidraget med showhaver på Chelsea flowershow.

Haven er inspireret af, og er en hyldest til Cedric Morris, og hans have Brenton End, som var en af de første moderne haver med et naturalistisk design. Cedric Morris var også ret vild med Iris, og er kendt for både at dyrke, avle og male den skæggede iris, hvor han dyrkede omkring 1000 nye frøplanter hvert år, og har produceret mindst 90 navngivne sorter, så selvfølgelig, er den skæggede Iris, Iris X germanica, hovedpersonen i den maleriske have.

The Nurture garden hedder haven (nurture betyder noget i retning af at tage sig af, min egen frie oversættelse vil blive at give kærlighed) Og det kan naturligvis fortolkes på mange måder, men det var præcis den følelse jeg fik, da jeg betragtede haven, jeg følte den gav kærlighed, jeg følte mig nurtured…

Men lad os kigge på hvorfor…

Hvorfor er haven så lækker?

Hvis vi starter fra toppen, så danner de to store meget smukt opstammede fyrretræer, med de perfekt buede kroner, loft over haven, de sørger for tryghed i haven, samtidig med  at de kaster en salig vandreskygge over den tørketålende have. Haven er ganske stor, så den høje højde er helt passende, og meget imponerende. (se første foto)

Dernæst er der hele underbeplantningen af Eleagnus `Quicksilver´ også kaldet Sølvblad, også en meget tørketålende busk, og desuden meget bivenlig. Den flerstammede busk har en let statur, og danner en lækker flimrende, men også omsluttende mellemgrund, samtidigt med at der er tilpas med luft over stauderne, så der aldrig virker proppet i haven, og så elsker jeg grenenes tilfældige vifteformede brede og skulpturelle struktur

Smukke afstemte nuancer

Hele haven er i så smukke og afstemte nuancer at jeg bliver helt blød i knæene. Muren omkring haven er pudset i toner af Pudder, terracotta, fersken og nektarin, gruset og teglene solgyldne (minder mig om min egen gyldne plads, ha ha) og de mørke toner af bourdeaux, i krukker og Aeonium samler det hele og skaber bund i paletten. Et strejf af frisk lime, pepper sagerne op, sammen med den kølige violet.

Manner jeg elsker det.

Og se lige den her plads, hvem gad ikke sidde der og spise aftensmad? … jeg melder mig gerne

I min optik har haven en utrolig lethed, samtidig med at den virker meget naturlig.

Her er ikke “gartner-trænede” perfekte kompakte planter, men planter med en løs og tilfældig vækst, som man ser det i det virkelige liv, og der er plads mellem planterne, så havens tørre , middelhavsagtige stemning bliver understreget.

Det ligger i detaljen

Jo mere jeg kiggede på haven, jo flere gange jeg vendte tilbage, jo flere smukke detaljer opdagede jeg, kanterne af sten der var lavet af overskydende lerpotter fra gartneriet, fade med vand, omgivet af florlet beplantning, krukker med sukkulenter, flisernes forskellige læggemønstre, og den her guddommelige kant på et af bedene.

Undtagelsen der bekræfter reglen

Elller ihvertfald noget der stikker lidt af

Når noget bliver for farvekoordineret, for færdigt og for perfekt, så begynder jeg altid at kede mig, og det sker ofte i de her smukke gennemarbejde showhaver, og bede jeg ser overalt på Showet. Men den her pink rose på den pudderfarvede mur, gjorde det hele for mig, det var den skævhed, der samlede det hele, det perfekt uperfekte moment i haven, og ja, så synes jeg at det sidste foto her det ligner et maleri, så smukt altså….

Godt gået Sarah Price Landscapes, med den smukke have, som ikke bare er smuk, malerisk og poetisk, men også remmer lige ned i trenden med den tørketålende have, klimavenlighed, bæredygtighed, vilde planter, og genbrug… jeg er vild med det hele

og tillykke med guldmedaljen, som jeg lige har læst blev givet til haven her idag.

Er det bare mig ?

Eller er du også vild med haven? Kan du lide at læse den her slags beskrivelser, og se sådanne reportager…lad mig vide hvad du tænker om det hele, haven, farverne, artiklen… så er du sød

Normalt er jeg jo efterhånden mere på Instagram, fordi blogging er frygteligt tidskrævende, og insta er hurtigere og lettere (og jeg har 10.000 andre ting på min to-do-liste) men nogle gange er det rart at dele flere billeder, og mere tekst, men selvfølgelig sjovest hvis der er nogen der læser med ( ;

Stort kram og ha´en fortsat laber mandag

(og HUSK at Meltdesignstudio har skiftet navn til Dorthe Kvist Studio)

Psssst!
Ved du at du kan følge mig på Facebook? eller Instagram ? og ja, jeg er også på pinterest eller du kan tilmelde dig mit nyhedsbrev og få guiden: Sådan får du mere tid og mindre stress i en endnu flottere have

6 kommentarer til “Chelsea flowershow 2023”

 1. Hej Dorhe
  Da jeg åbnede Instagram tirsdag gik det ret hurtigt op for mig, at hele planteverdenen (der var til Chelsea Flower Show) var ved at falde i svime over The Nurture Landscapes Garden fra Sarah Price 😀
  Så du er ikke alene, og jeg vil give dig ret – det ser ud til at være et virkelig lækkert, let og inspirerende haveanlæg. Og mon ikke der kommer fart i salget af de haveiris, der ligner dem fra Benton End – for de ægte kan ikke rigtig købes i Danmark…

  Jeg synes, det var skønt med et indlæg fra dig med en mere uddybende beskrivelse af din begejstring over The Nurture Garden. Jeg har set de samme billeder på instagram fra mange forskellige personer, og jeg kunne godt se, at det var en skøn have (umiddelbart lidt middelhavsagtig?), men jeg manglede lidt mere dybde – så tak for det!

  Hilsen
  Bettina

  1. Hej Bettina,
   Tusind tak for din besked. Ja jeg kan se at de efterfølgende dage var fuld af lige netop den have på sociale medier, ihvertfald på Instagram. Den har også indkasseret en guldmedalje, og det kan man godt forstå.
   Det må være den have, af alle Chelsea haverne, der er mest fotograferet, og mest vist på instagram( ;

   Og du har ret, det er en middelhavshave, eller ihvertfald en have til et mildere klima end her, men der er meget relevant inspiration at hente i haven, i forhold til dens tørketålende egenskaber, som jo er højaktuelle i Danmark lige nu.
   Og JA, iris var den plante der stjal hele showet i år på Chelsea garden, ikke kun i Nurture-haven, så den får nok en renæssance i haverne i den næste tid .

   Dejlig (solskins) torsdag til dig

   Dorthe

 2. Spændende læsning – så dejligt du tog dig tid til flere ord, end Instagram byder på. Tak!

  1. Hej Kirsten,
   Tusind tak, ja det kan være svært at finde tiden, med alt det jeg har om ørerne, men dejligt med lidt mere “taletid” her end ovre på Instagram ( ;

   Tak for din kommentar, jeg er glad for at du nød læsningen, og billederne af den smukke have.
   KH Dorthe

 3. Anne Meinertz

  Jeg følger jo med både på FB og Instagram, men synes som de andre at det er dejligt med lidt ekstra som jo nok mere høre til her på bloggen 💚 Dejligt at høre om de nye trends og få et skud inspirations vitaminer direkte fra Chelsea 🙏 Jeg elsker at læse med 💚

  1. Hej Anne,
   Tusind tak for din søde besked. Så dejligt at du nyder at læse med.
   Chelsea var og er, en kæmpe inspirationskilde, og det var fantastisk at være afsted igen, efter en (lidt for lang) pause. Jeg kunne tale/skrive om haven her (og alle de andre) i timevis, men tegnestuen kalder, så det må blive et lille indlæg her og der som der er tid til. Men så dejligt at du læser med.
   KH Dorthe

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få gratis guide: Sådan får du mere tid og mindre stress i en endnu flottere have

Tilmeld dig nyhedsbrevet NU! og få den gratis guide direkte i din mailboks.