fbpx

Retrogrønt ::: Hestebønner

Må jeg præsentere den sidste del af føjletonén om retrogrønt, nemlig hestebønnen?

Skulle du undre dig over hvad der foregår så tjek lige det her https://www.dorthekviststudio.dk/2012/blog/have/havetrend-2012-retrogrnt-styrer/ 

Hestebønne Vicia faba også kaldet valske bønner, (Phaseolus vulgaris) Er en lækkerbisken med høj succesfaktor. Hestebønner smager dejligt og er nærmest umulige at opdrive hos grønthandleren, af grunde jeg ikke forstår, så her er der virkelig en grund til at dyrke selv. Planterne er flotte og frodige og får de vidunderligste lyslilla-hvide blomster med sorte pletter, som siges at være den sorteste farve i blomsterverdenen. Blomsterne bliver til flotte store bælge på 15-20 cm. Hestebønnen virker blodfortyndende, er fyldt med protein og god mod malaria.

Hestebønner

Hvis du drømmer om at så og forspire noget i din vindueskarm og måske er lidt nede på succesoplevelser, skal det stensikkert være hestebønner. Du gør du sådan her:

Læg frøene i vand i et døgn. Tag dem op og put dem i potter og dæk med 4-5 cm jord. Sagen med hestebønner er, at de spirer allerede efter fire-fem døgn, og når de først har stukket deres halvkraftige hoveder frem, går det super stærkt. Man kan faktisk næsten sidde og se dem vokse, da de vokser et par centimeter om dagen. Spirerne er store, tykke og mørkegrønne, og efter to uger er planterne ca. 30 cm høje. Når jorden er tilpas lun, og du er sikker på at nattefrosten er væk planter du hestebønner ud i haven, sørg for 45 cm imellem rækkerne

34 B hestebønnespirer

Du kan også bare så på friland i 5 cm dybe huller og med 10 cm. imellem planterne. De er ikke vilde med sur jord, men klarer sig ellers godt. Selve bønnerne, som sidder inden i en tyk, nærmest skumforet skal, smager egentlig mere som friske grønne ærter eller asparges. De koges let, smuttes ud af den tykke hinde og spises afkølede eller lune vendt i salt, citron og lidt god olivenolie, eller spises rå i salaten. Hestebønner kan nogle gange blive angrebet af sorte bladlus, prøv at spule dem af med haveslangen eller saml nogle mariehøns og sæt dem på. Da det som sagt går stærkt med hestebønner er det godt at vente med at forspire til slut marts eller begyndelsen af april, alt efter vejrudsigten.

God fornøjelse.

PSSST?vidste du at der er en bog mere på højkant, du skal bare dele linket, Like på facebook knappen, følge bloggen på mailen, eller skrive dig op til mit nyhedsbrev ( og så får du endda mine bedste tips til mere tid og mindre stress i en endnu flottere have)

2 kommentarer til “Retrogrønt ::: Hestebønner”

 1. tak for at minde mig om hestebønnen. Jeg havde dem med stor succes i en altankasse for et par år siden, og høstede da faktisk til senere såning.

  Jeg havde egentlig opgivet dem, men nu får jeg da lige lyst til at se, om der stadig er krudt i dem, hvis det går så hurtigt, som du skriver.

  SKØN blog i øvrigt – dejligt nyt bekendtskab! 🙂

  Jeg liker dig på fjæset nu, men har ikke helt lurret, hvordan jeg konkret melder mig til konkurrencen om bogen?

  KH
  tina

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få gratis guide: Sådan får du mere tid og mindre stress i en endnu flottere have

Tilmeld dig nyhedsbrevet NU! og få den gratis guide direkte i din mailboks.