fbpx

Oprydning og ubudne gæster i drivhuset

” Dette er det sidste og mest charmerende smil af året. – William Bryant.

Oprydning

Udover at efteråret følelsesmæssigt, er en lang rutsjetur for mig, har efteråret masser af lækre havegøremål at byde på, og et af dem er at få orden på drivhuset. I løbet af sommeren har det bugnet med agurker og tomater herude, men lige nu er det druerne der dominerer. Så først en tur med saksen, for at plukke de søde druer, derefter var det bare at høste sidste af tomaterne og agurkerne. En sidste omgang lækkerheder direkte fra jord til bord, der ryger direkte ind i køkkenet…Haps!

Ubudne gæster i drivhuset

Efter at rykket tomaterne og agurkerne op af jorden, og renset den for rødder, og ukrudt der har sneget sig ind på forbudt område, skulle resten af drivhuset også have en ordentlig oprydning. Så jeg har tømt krukker for ting der hang med ørerne eller var gået ud, og fået lidt styr på alle mit grej, der har det med at rode enormt, såsnart jeg vender ryggen til ( ;

Og se her hvad jeg så finder under en af de store krukker

Nemlig….masser af dræbersnegle æg. Fru skovsnegl her har rigtigt ligget og hygget sig i fugen under en kæmpe krukke med tomater. Her er jævnt fugtigt, skyggefuldt, og lige tilpas for en ynglesyg skovsnegl, så manden måtte tilkaldes for at mose æggene, og tage livet af den fødedygtige.

Og ikke nok med det, så har min fersken fået skjoldlus, så der er masser af ubudne gæster i drivhuset.

Havetips

Jeg flyttede for et par år siden min fersken ind i drivhuset, da den led af ferskenblæresyge da den stod på vestgavlen udendørs. Nu er den blevet vild og busket, og jeg er i gang med at nedstirre den for at finde ud af hvordan jeg skal beskære den, så den passer til drivhusets højde og drøjde. Desværre opdagede jeg til min skræk, at den havde fået skjoldlus, som du kan se på billedet herover. De ligner små brune knopper på grenene, og er beskyttet af et hårdt skjold, hvor de sidder under, med snablen dybt i planten og suger næring ud af den. Jeg har før haft skjoldlus på et oliventræ, så jeg tænker at min fersken skal have samme behandling. Oliventræet smurte vi ind i en blanding af vand, brun sæbe og lidt sprit, og det fjernede bæsterne. Det er naturligvis forbudt selv at forsøge at kurere plantesygdomme med hjemmelavet medicin, så du har ikke hørt det her ( ;

Men nu står drivhuset fint og klart med plads til at lave juledekorationer og måske binde en enkelt krans eller to.

Apropos kranse…

Jeg ved ikke om du har set mit opslag på Instagram men apropos kranse, så har jeg med tungt hjerte besluttet ikke at afholde mine kranseworkshops i år. Det har taget mig noget tid at tage beslutningen, jeg har ventet, håbet, og fulgt med i nyheder og coronatal-, men har besluttet at det ikke er forsvarligt at samles om kransebinding i år, selvom det er SÅ hyggeligt, en tradition der har kørt i over 6 år. Og tilmed noget af det jeg elsker allermest og virkelig glæder mig til hvert år.

Men med kranseworkshoppen, som med så meget andet spas og sjov i denne corona tid, så må det vente til bedre tider, hvor vi kan mødes igen, og måske endda stikke hinanden en krammer.

Dog overvejer jeg (på opfordring) at livestreame på Insta, eller på en anden måde lave noget virtuelt og coronavenligt kransehalløj. Men hvad tænker du, , var det noget du kunne tænke dig at deltage I ?

Men ellers vil jeg bare ønske dig en fabelagtig efterårs weekend

Og sig mig, hvad skal DU lave i haven de næste par dage?

Kram

HUSK at hvis du vil følge bloggen på e-mail, så skal du skrive dig op lige HER

Psssst!

Ved du at du kan følge mig på Facebook? eller Instagram ? og ja, jeg er også på pinterest eller du kan tilmelde dig mit nyhedsbrev og få guiden : Sådan får du mere tid og mindre stress i en endnu flottere have

2 kommentarer til “Oprydning og ubudne gæster i drivhuset”

 1. Hej Dorthe. Tak for endnu et hyggeligt indblik i dit haveliv – lige med undtagelse af historien om den klamme snegl altså… I weekenden vil jeg gøre mit driverhus vinterklart og så er vi igang med at lave en fin sti med granitskærver ind igennem vores staudebed og frem til vores hønsehus og en dejlig gammel bænk, som jeg har arvet af min mormor og morfar. Så kam vi sidde inde midt i stauderne og nyde gokkerne – det blir så godt ? Mh Karina

  1. Hej Karina,
   Selv tak, og tak for din søde kommentar ( ;
   Wow, det lyder som om det bliver en konge plads, hvor man kan sidde i mange timer og nyde både gokker, de gode minder og den dejlige have.

   Rigtig god arbejdslyst
   Kram Dorthe

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få gratis guide: Sådan får du mere tid og mindre stress i en endnu flottere have

Tilmeld dig nyhedsbrevet NU! og få den gratis guide direkte i din mailboks.