fbpx

DIY ::: sådan laver du et spejlbassin i haven

Efter mange, mange forespørgsler er jeg nu klar med et indlæg om hvordan vi lavede vores spejlbassin i forhaven, det kommer lige her…

her kan du se det færdige resultat en diset efterårsmorgen (hvor der mangler lidt vand i bassinet)

En vild og vidunderlig have med spejlbassin

Spejlbassinet blev oprindeligt lavet til min showhave i 2017 og var et eksempel på min stil indenfor havedesign (Klik HER hvis du vil læse om den). En sommerdag efter havedesign showet var pakket sammen, blev det langet langet over hækken her på matriklen af en kæmpe kranbil, og landede midlertidigt lidt tilfældigt i forhaven. I et par år fungerede ringen som dahliabed, mens jeg regnede på hvordan jeg lavede det til det DIY spejlbassin jeg har ønsket mig så længe.

Du kan se hvordan dahliabedet så ud HER

Havedesign

Bassinet skulle placeres på en akse midt på huset, og midt mellem de nye højbede (som du kan læse om HER). Så derfor skulle banditten flyttes ca. 2 meter, og det klarede mine bedste mænd på matriklen selvfølgelig i en ruf (hurra for crossfit, stærke mænd og ditto teenagere).

Inden havde vi (Jakob) gravet ca. 20 cm ud under ringen, for at komme af med muldlaget og give plads til et bærelag af stabilgrus.

Når rundt ikke er cirkelformet

Grunden skråner en hel del, og det var svært at få bassinet helt vandret. Specielt fordi ringen havde havde fået et lille slag da det landede i haven, så ikke nok med at det ikke var 100 % rundt, så havde ringen også drejet sig en smule. En hel weekend tog det, og med mange sjove forsøg på udretning med svigerfars hjemmelavede donkraft system, og en håndfuld kolde dåseøl, lykkedes det at få ringen nogen lunde rettet ud.

Det skal jo lige siges at der nok ikke er noget i verden som vand, der kan afsløre om noget er i vater. Så presset var stort om bassinet lå rigtigt, helt lige og det hele. Og sådan er det jo med et spejlbassin fuld af vand, som altid er vandret ( ;

Ringen blev klodset op på fliser og kiler, inden bunden blev fyldt op med ca. 15 cm stabilgrus, der blev stampet og vibreret (hurra for bagboer, der lige har en pladevibrator stående i garagen) .

Himmelspejl

For at et bassin skal kunne spejle himlen, behøves der som udgangspunkt ikke mere end 5-8 cm vand. Det vigtige er dog at bunden af bassinet er sort. Jeg havde over vejet flere muligheder, man kunne svejse en bund i bassinet, men det synes jeg ville blive for tungt, (bare ringen i sig selv er megatung), man kunne støbe og så male, det har jeg set flere eksempler på, men ofte skaller malingen, og så bliver det knap så kønt. Så efter at have rådført os med Markus, en af vores venner der er betonekspert (og designer af skateboard baner) gik det op for os at man rent faktisk kan bestille indfarvet sort beton HURRA for det.

DIY spejlbassin

Så det var en stor dag da Michel, som (også) er beton ekspert, kom og hjalp med sin hjemmebyggede betonspartel, den dag da lastbilen kom og skulle fylde bassinet mad en hel kubikmeter buldrende sort og flydende beton.

Den beton vi havde bestilt var dels indfarvet ( sort) og dels en særlig slags fiberbeton, der er egnet til vand, og bliver brugt til f. eks. swimmingpools. På den måde slap vi for at lægge armeringsjern i bunden.

CA. 12 cm beton blev fyldt i bassinet, under stor jubel fra mig, og kyndigt opsyn af Jakob og Michael. Det giver plads i ringen til en vanddybde på ca. 10 centimeter. På den måde kan det også bruges til soppebassin.

Det overskydende beton, fyldte vi i smurte spande og baljer bare fordi….

Og så blev det til fine runde trædefliser, vi kan bruge til noget spas et andet sted.

Da bassinet var fyldt op og betonen jævnet ud, tog Michael hjem, og vi dækkede hele molevitten til med plastic og presenninger, så betonen kunne tørre langsomt og i fred og ro, på den helt rigtige måde.

Og så var det bare om at vente, hele laaaange tre uger.

Den store dag

Stor var lykken den sommerdag hvor vi kunne fylde bassinet, og konstatere at det står helt vandret ( ;

og er præcis lige så smukt som vi havde forestillet os.

efter et stykke tid lagde vi en håndfuld store marksten i bassinet, dels for at dyr og insekter kan komme op og ned i vandet, og dels fordi vi synes det ser flot ud.

Spørgsmål og svar

Og nu til alle de spørgsmål, jeg allerede har fået når jeg har postet billeder på min Instagram:

 • Hvilken bund er der i bassinet?
 • er der afløb ?
 • Hvad med frostvejr?
 • skal det tømmes
 • Og hvordan?
 • Bliver vandet ikke ulækkert?

Bassinet har støbt bund, der er ikke nogen bundprop. Så når jeg skal tømme det, bliver det med en pumpe der pumper vandet ud.  Ved mindre bassiner og lavere vandhøjde, kan vandet som regel bare fejes ud.

Vi satser på at bassinet kan klare en let frost, men kommer der hård frost tømmer vi det.

Nu har jeg jo selv valgt at placere bassinet under en gigantisk rødbøg, så der har været blade i vandet fra day one. Det er smukke E´s opgave at fiske dem op med et fiskenet, hvilket hun (for det meste) finder ret sjovt, og gør efter skole. Selvfølgelig bliver vandet urent, men ligger det stille hen, kan man med den mørke bund, ikke se at det er plumret, det er først når vi begynder at rode op i det. Vandet kan sagtens spejle himlen, selvom det er fuld af blade. Og nej jeg har ikke oplevet at det lugter (endnu).

En fælles fornøjelse

Det kan umiddelbart være svært at afgøre hvem der er mest begejstret for bassinet, Coco the (fat) cat, eller smukke E

Og det er jo ikke noget hemmelighed at vi er smaskhamrende vilde med bassinet, og nyder at se på det både i regnvejr, eller i solskin, og når det blæser og vinden klaver små krusninger på overfladen, eller når det er halvt fuldt af gyldne blade, eller når solen skinner i overfladen, eller i smuk og eventyrlig morgendis, eller når katten stirrer forbløffet på sig selv i spejlet, eller når Ella gynger over vandet og har en fest, eller når vi lige skal ha´en kaffe mellem alle de spændende projekter i haven…

Der er faktisk ikke noget tidspunkt at vi ikke nyder at se på det, og ja, det er et af mere populære motiver på min insta. Her har jegg samlet et par af de bedste skud af det

Hvad tænker du om det, kan du lide det, og kunne du tænke dig at få et spejlbassin i din have?

Jule hemmeligheder, skal DU have dem først?

Rigtig dejlig torsdag til dig og HUSK at jeg snart kommer med en håndfuld julehemmeligheder, så hvis du vil være den første der får dem, så kan du skrive dig op til mit nyhedsbrev lige HER ( DET KOMMER MEGET SJÆLDENT)

Og du kan også få alle blogindlæg direkte i din mailboks, så du er sikker på ikke at gå glip af noget, det gør du lige HER

Kram

Psssst!

Ved du at du kan følge mig på Facebook? eller Instagram ? og ja, jeg er også på pinterest eller du kan tilmelde dig mit nyhedsbrev og få guiden : Sådan får du mere tid og mindre stress i en endnu flottere have

7 kommentarer til “DIY ::: sådan laver du et spejlbassin i haven”

 1. I er det sejeste byggemandBOB team hos jer – sikke et arbejde – men hold nu OP endnu et lækkert resultat m- en glæde og en fornøjelse at følge jeres skønne uderum på flere materikler bliver TIL – TAK for skøn inspiration gennem mange år nu

  God Weekend

  // Karina

  1. Taaaak søde Karina,
   Hvor er det dejligt du er tilbage her på bloggen ( ;
   Og ja vi får noget fra hånden her påmatriklen, det er godt at være et team <3, men det kender du jo alt til. Vi er meget glade for resultatet.

   Kram og skøn weekend til dig, hvad mon du har af projekter (for du skal jo nok ikke bare ligge og se netflix ( ; )

 2. Hej hej
  Dit bassin er virkelig fint.
  Må jeg spørge på din diameter på det?
  Jeg drømmer selv om et på ca. 11 meter i diameter, men er voldsomt usikker på, om det vil kunne fungerer ligeså fint som dit..
  Har fiberbetonen “bare” sluttet sig tæt til jernkanten eller har i måtte gøre noget ved overgangen mellem materialerne?
  Mvh Tanja

  1. Hej Tanja, Tak skal du have, vi er også meget glade for bassinet. Det er ca 260 cm i diameter.
   Der er fuget mellem bassinkant og støbning.
   11 meter lyder som et meget stort bassin, men måske har du en meget stor have, så skal der nok andre midler i brug hvis det skal være så stort.
   KH Dorthe

 3. Hej Dorthe
  Flot bassin i har fået jer. Går med tanker om at lave noget liggende. Læser i et af dine svar der er fuget mellem kant og beton.
  Hvor meget beton har i op af jernet, ca?? Og hvad har i fuget med???

  Mange hilsner Tonny.

  1. Hej Tonny,
   Tak for dit spørgsmål, hermed svar fra teknisk afdeling (min mand (; )

   For det første har vi brugt indfarvet (sort) fiberbeton, i en variant som er specielt udviklet til swimmingpools. Hermed undgår vi at ligge jern ind i betonen. Beton laget er ca. 15. cm
   Vi har ikke lavet nogen beton kant op ad jernet, så støbning er 100% vandret
   Tilgengæld har vi lavet en ca. 1,5cm skrå fuge mellem jernramme og beton hele vejen rundt i kanten
   Produkter vi har brugt er: Sika, Sikaflex 591 sort. Det er en hybrid marinefugemasse, anbefalet til projektet af en ingeniør fra Sika…….(vi var vidt omkring for at finde det rigtige produkt………)

   Nu efter første vinter, ser alt ud til at holde tæt

   Håber det var svar nok, held og lykke med projektet
   KH Dorthe

 4. Hej Dorthe

  Det er et fantastisk bassin, men hvor har du købt jernringen henne? Jeg har ledt efter én på ca 200cm ø, men kan kun finde dem som samlesæt.

  Vh Tine

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få gratis guide: Sådan får du mere tid og mindre stress i en endnu flottere have

Tilmeld dig nyhedsbrevet NU! og få den gratis guide direkte i din mailboks.