fbpx

Køkkenhave i højbede med automatisk vanding

(sådan får du noget ud af forhaven)

Der er jo sket så utroligt meget i haven herhen over sommeren, så jeg slet ikke har haft tid til at skrive om det. Men efter mange forespørgsler, så kommer her kapitlet om køkkenhaven i forhaven.

Store køkkenhavedrømme

Køkkenhave kan man jo ikke få nok af, og da jeg Kun har en matrikel størrelse på 800 m2, og ikke den kæmpe landbohave jeg drømmer om, har jeg måtte være kreativ og tænke smart.

Så jeg har 5 højbede på garagetaget. Jeg fik sneget to flotte lange højbede ind ved siden af hortensiabedet i baghaven, som du måske så HER, men det er jo ikke helt nok, når man drømmer om en landbohave på flere tønder land ( ;

Så nu, da der ikke bliver spillet mere fodbold i forhaven er jeg ligeså stille ved at indtage den.

Men der er jo ikke noget der bare ligesom er fikset på et sekund, for den 280 cm store jernring der var dahliabed, skulle flyttes (og blive til spejlbassin) for at give plads til højbedene, som yderligere skulle graves lidt ind i det skrånende terræn og have monteret et automatisk vandingssystem, gravet ned i den stenhårde lerjord. Så det var bare om at komme i gang med spaden.

Så med Ellas trampolin i den ene ende, og telefonboksen i den anden, har vi gravet resten af forhaven op, og planet og gjort ved.

Køkkenhave i højbede

Valget er faldet på 4 stk Land modern højbede i cortenstål 80×160 cm 40 cm høje fra Land have, for jeg synes det er nemmere at have køkkenhaven i højbede, det er mere overskueligt, og så ser det også pænt ud.

Bedene er i cortenstål og er metalfarvede når de kommer. Vi smurte dem ind i eddike og lod dem stå et par dage, det sætter gang i rustningsprocessen. Når overfladen er rustet til stopper processen, og bedene skulle kunne holde for resten af min levetid.

Isolering af højbede

For at isolere højbedene mod for meget varme om sommeren, og for meget kulde om vinteren, har jeg beklædt dem med det her sorte plastmateriale, der minder meget om det der bliver brugt til omfangsdræn. Det skulle også forlænge bedenes levetid, da jorden ikke er i direkte kontakt med stålet.

Sådan får du succes med køkkenhaven

Et af de allervigtigste kriterier for at få succes med køkkenhaven er vand. Derfor har vi monteret et automatisk vandingssystem i køkkenhaven, så jeg ikke skal bruge kostbare timer på at stå og stene med en haveslange i hånden (omend jeg elsker det) og for at jeg kan lade haven være alene hjemme når vi rejser, eller tager i sommerslottet.

Sådan et system er pænest når det bliver tænkt ind i projektet med det samme, så man kan få gravet vandforsyningen ned i jorden, og det bliver så usynligt som muligt. Så her kan du se hvordan slangerne er gravet ned og fordeler sig ud i de 4 højbede.

Vandingssystemet er fra Directespana.dk, der har masser af fine løsninger, og gode forklarende film på deres hjemmeside til hvordan du samler det selv. Vi har fået monteret (endnu) en udendørs vandhane på det hjørne af huset der er nærmest på bedene. Der er også monteret en regnvandstønde på samme hjørne, så jeg kan skifte over til regnvand når den ellers er fuld.

Lækker muld i bedene

Så nu da bedene var i vatter, vandingssystemet gravet ned, monteret (og tjekket at det virker) var det bare om at fylde bedene med lækker jord. Vi lagde tørvene fra plænen i bunden, og fyldte op med laber muld fra Havehandel.dk der er ”godkendt til økologisk dyrkning”, hvilket betyder, at den næring som er tilsat, er godkendt til økologisk dyrkning af landbrugsstyrelsen.

Springvand i køkkenhaven

Stor var lykken da bedene var fyldt med dejlig jord, vandingssystemet monteret, og der stod små springvand ud af de fine sprinklere i bedene.

Det smarte ved det her vandingssystem er, at jeg både har drypslanger i bedene, men også et par sprinklere monteret. Det betyder at når jeg har sået køkkenhaven til, sørger sprinklerne for at hele bedet bliver vandet, og ikke efterlader tørre pletter eller hjørner. Når mine planter så er vokset til, kan jeg lukke for sprinklerne, og bare lade drypslangerne gøre arbejdet for mig. På det tidspunkt har planterne nemlig udviklet rødder, så de kan fange vandet, der hvor det kommer.

Let the fun begin

Ja så var det jo bare at komme igang med at så bedene til, bønnerne var på vej hurtigere ned forventet, så derefter såede jeg morgenfruer, rødbeder, satte knoldselleri, lidt asters , bladbeder, et par kål jeg havde købt som udplantningsplanter og et par tomater der havde fået en svær start p.ga. en dårlig såjord. Alt lige inden jeg tog på ferie i juni.

Og jeg har sjældent været mere tryg end denne gang, ved at lade haven være alene hjemme.

Succes i køkkenhaven

Konklusionen her sidst på sommeren er, at jeg er vild med det.

Jeg er vild med det hele. Bedene er flotte og den rustne farve falder godt ind i naturen og resten af haven. De bugner af frodige grøntsager og flotte blomster, hvilket tyder på at jorden er god, fed og lækker, og de har ikke manglet vand et eneste sekund hele sommeren.

Jeg har i lange perioder ikke skænket dem en tanke, Jeg har holdt 3 ugers ferie, været væk i weekender, og de har bare passet sig selv. Vandings systemet er en sand gave til travle gartnere, det må jeg sige. Det er ikke nogen hemmelighed for mig, som allerede har monteret forskellige former for vandingssystemer dels i taghaven og i drivhuset, men de virker desværre ikke helt så godt som det her.

Så Thumbs -up til Peter fra Direct espana. og Hip hurra for min nye (næsten) selvkørende køkkenhaven i forhaven.

Køkkenhave i fornemt selskab

Som du kan se på billederne her, er vi i mellemtiden (også) kommet i mål med spejlbassinet, hvilket  jeg også har lovet at skrive om, men det må blive en anden dag, for pyha en lang smøre for idag ( ;

Men sig mig  hvad du tænker om projektet, synes du det er blevet godt? Var det nyttigt for dig at læse alt det her, og se alle billederne, eller hvad tænker du om det hele?

Jeg vil være så glad for at høre din mening.

Og ha´ så en skøn (efterårs) weekend lige om lidt (og efterårsferie måske?)

Kram 

HUSK at hvis du vil følge bloggen på e-mail, så skal du skrive dig op lige HER

Psssst!

Ved du at du kan følge mig på Facebook? eller Instagram ? og ja, jeg er også på pinterest eller du kan tilmelde dig mit nyhedsbrev og få guiden : Sådan får du mere tid og mindre stress i en endnu flottere have

13 kommentarer til “Køkkenhave i højbede med automatisk vanding”

 1. Gitte Naundrup

  Meget inspirerende læsning! Jeg dyrker også i højbede (pallerammer som synger på sidste vers), og har helt ærligt ikke været flittig nok med vandingen. Og resultatet bliver derefter. Nu har du givet bud på gode løsninger på mine egne udfordringer? Tusind tak for det! Og så er billeder og layout altså bare guf for øjnene?

  1. Tusind tak Gitte, det er jeg glad for at høre ( ;
   Og ja, vanding er nøglen til succes i køkkenhaven, og højbedene, jeg håber du kaster dig ud i en gang automatik, det hjælper på det hele.
   KH Dorthe

 2. Meget inspirende. Det tror jeg at jeg vil installere i min have på kun 100kvm, hvor der heller ikke længere spilles fodbold, og hvor jeg også har drivhus på 6 kvm og pergola på 9 kvm. Jeg har pt 6 højbede af pallerammer. De er dog ved at være slidte. Jeg glæder mig til din beskrivelse af spejlbassin. Jeg har fået mange fugle og tudser i min have, og dem vil jeg gerne give sådan et bassin, så de har vand. Jeg har også anlagt insekt venlige bede.

  1. Hej Birthe, Det lyder som en skøn lille have. Jeg har selv haft palleramme bede, men som du selv skriver, kan de godt blive lidt trætte med tiden. Mine bede er en skøn opgradering, jeg er meget glad for dem, og så skal jeg ikke spekulere på at skifte dem mere.

   God arbejdslyst ( ;
   Og god weekend
   Kram Dorthe

 3. Utroligt inspirerende indlæg, får vildt lyst til at gå i gang med sådan en køkkenhave:)

  1. Tak Helle, det er jeg glad for at høre ( ;
   Du skal da bare igang med det samme, sådan et projekt er perfekt til at tage livet af en eventuel efterårsblues.

   Ha´en skøn weekend
   Kram Dorthe

 4. Louise Hansen

  Skønt indlæg! Jeg har netop taget kontakt til Peter for at finde en løsning til vores have.

  Hvilke andre vandingssystemer har du?

  1. Hej Louise,
   Så skønt, håber du er kommet godt i mål med det.

   Jeg har også et system fra Gardena, som jeg også er glad for .
   KH Dorthe

 5. Hej Dorthe
  Hvad er status her et par år efter? Er du stadig glad for vandingssystemet? Jeg sad netop og søgte efter vandingssystemer til min kommende køkkenhave i højbede – og så var dit opslag et af de første. Og egentlige erfaringer er bare bedre end salgstaler fra producenter/forhandlere.

  1. Tusind tak Gitte, det er jeg glad for at høre ( ;
   Og ja, vanding er nøglen til succes i køkkenhaven, og højbedene, jeg håber du kaster dig ud i en gang automatik, det hjælper på det hele.
   KH Dorthe

 6. Hej Christina,
  Jeg er stadig meget glad for systemet, og det fungerer helt perfekt, er særlig begejstret for funktionen hvor det kan sprinkle når man har sået, og drypvande, når planterne er blevet større.
  Så stadig thumbs up herfra, og god fornøjelse med projektet.
  KH Dorthe

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få gratis guide: Sådan får du mere tid og mindre stress i en endnu flottere have

Tilmeld dig nyhedsbrevet NU! og få den gratis guide direkte i din mailboks.