fbpx

Mos i plænen::: so what !

(Og en lille guide til hvordan du vinder mig 1,5 time i DIN have)

Hvad gør jeg ved mosset i min plæne, er et af spørgsmål jeg ofte får fra panikslagne haveejere med et forvildet blik i øjnene, når jeg er ude og rådgive mine kunder i deres haver.

Blege og skamfulde, står de der og skraber i mosset som om de var var blevet afsløret i at smide plasticskrald i verdenshavene eller gå med pels i smug.

Mos i plænen so what !

For det er åbenbart det sølle budskab, der ofte er det eneste der har overlevet skiftet mellem generationerne, når det gælder havearbejde, nemlig at man for alt i verden ikke må have mos i plænen.

Og det er sgu´ en skam hvis du spørger mig.

I min optik har vi langt vigtigere ting at bekymre os om end mos i plænen, både i haverne og alle andre steder.

Mos i plænen so what !Lad mosset være i fred

Har du mos i plænen, skyldes det 9 ud af 10 gange at der er noget der skygger i den grad at græsset har det svært, og mosset tager over. Det kan f.eks. være store træer, eller høje bygninger. Træer kan fældes, men det er absolut ikke altid den bedste løsning, mens høje bygninger langt sjældnere kan flyttes, så derfor vil kampen mod mosset tit blive en lang og ulykkelig rejse.

Mos er grønt og dejligt blødt, og har den store fordel at det ikke skal slås som en plæne skal, så derfor kan du nyde det smukke grønne bløde tæppe fra hængekøjen med en kold øl i hånden, i stedet for at mase rundt med farlig kemi, river, kalk og gødningsvogn, og du slipper for at fylde garagen med vertikalskærer, plænelufter og hvad ved jeg af stort og dyrt skrammel.

Så mit råd er ofte kort og godt: ”Lad mosset være i fred”

Jeg har selv engang i mit meget tidlige haveliv, langt før jeg blev professionel, kortvarigt lidt af samme vildfarelse, at der var for meget mos i min sommerhusplæne (bonusinfo: den ligger omgivet at meget høje fyrretræer). Derfor spildte jeg engang en lang og meget varm weekend på, storsvedende at kradse alt mosset op af plænen med en håndrive, hvorefter jeg dryssede den med noget fra det lokaleplantecenter, jeg ikke kan huske hvad var (eller måske jeg har fortrængt hvad det i værste fald kunne være) hvorefter jeg såede efter og gødede som en gal.

Alt det, blot for at glo på en jammerlighed af en gulbrun plæne en hel lang sommer, hvorefter mosset (selvfølgelig) var helt på plads i plænen året efter, gladere end nogensinde før.

-Alle der har prøvet at rive mos ud af en plæne med en håndrive, ved at det er dødens pølse.

Så skal du slås med mosset skal du altså være i besiddelse af en mellemstor håndfuld rigtigt gode argumenter synes jeg. Er det tilfældet, og du alligevel har lyst til at tage kampen op, og forkæle din plæne så kan du prøve lidt af hvert af følgende gode råd:

 • Sørg for mere lys i haven, fæld, opstam eller beskær træer og buske, så der kommer mere sol til de mosfyldte steder
 • Gød plænen. Drop græsopsamleren og lad afklippet ligge i plænen, det gøder (og du slipper for at fjerne det)
 • Klip ikke græsset for kort. Hold en klippehøjde på minimum 4 cm. Klipper du græsset kortere, svækkes det, og mosset tager over.
 • Er der ingen af de andre ting der virker, så plant nogle smukke skyggeplanter på de værste steder og skab et frodigt skovbed.

HUSK…mos kan li´fugt og skygge, mos kan IKKE li sol og tørke… you see?

Og så tilsidst

En lille guide til hvordan du vinder mig 1,5 time i din have:

Du kan læse hele blogindlægget om det lige HER og det skal du gøre hvis du ikke allerede ahr gjort det i sidste uge.

Men det har tilsyneladende været svært at hitte rede i hvad man skal gøre for at vinde, så her kommer en lille guide med de 2 ting i skal gøre:

I har været rigtig gode til at lægge kommentarer på bloggen om jeres haver, nogle har skrevet dem på insta, andre på facebook, men det duer ikke !

KOMMENTARER SKAL SKRIVES PÅ BLOGGEN ( ;

Og så var der en ting mere du skal gøre for at være med i puljen nemlig at skrive dig op til at følge bloggen på mail, ellers vinder du ikke.

HUSK AT SKRIVE DIG OP TIL AT FØLGE BLOGGEN PÅ EMAIL det gør du lige HER

Du er selvfølgelig også velkommen til at følge med på INSTAGRAM, FACEBOOKPINTEREST, eller tilmelde dig mit nyhedsbrev (udkommer meget sjældent, bare rolig) og få den gratis guide: Sådan får du mere tid, og mindre stress i en endnu flottere have

Huskede du at tilmelde dig lige HER ?

 

Hvad med dig, har du mos i din plæne?

Ha´så en skøn weekend ikke, måske dufter den lidt af forår

Kram

11 kommentarer til “Mos i plænen::: so what !”

 1. Jeg er så enig… meget nemmere med mos, det er grønt og blødt….Jeg har en del og er SÅ glad, håber bare snart det overtager plænen helt. 😉

  1. Ha ha ha…….
   Ja det er også en god taktik ( ;
   Der er flere japanske havedesignere der arbejder med hele haver lavet af mos, det kan være super smukt.
   God fornøjelse med det

   KH Dorthe

 2. Skønt med dit indlæg om mos 🙂
  Jeg har aldrig været den der er gået amok over mos rundt omkring i plænen og kunne aldrig finde på at sprøjte med et eller andet giftigt skidt.
  Jeg undres tit når jeg kommer forbi et grønt tæppe af græs, som regel med snurrelige kanter, -hvordan græsset kan være så rent uden noget andet i hmmm…..
  Så tak for indlæg om mos, meget befriende at læse for sådan en som mig. Nu vil jeg elske mit mos endnu mere.

  1. Hej Lene,
   Fantastisk, jeg er glad for at mit indlæg får dig til at elske dit mos (endnu mere) ( ;
   Det kan være et meget stort arbejde at hold en plæne helt perfekt, og fuld af græs og intet andet. Det kræver godt håndværk, men når det er gjort (uden kemikalier) tager jeg hatten af for det. Men hvis man har andre ting at tage sig til, eller hellere vil, så er det en dejlig ting at slutte fred med mosset.

   Haven er til for at skabe glæde, nyd den, nu kommer foråret vist også
   KH Dorthe

 3. Jeg har masser af mos i min have og HAR opgivet at komme det til livs. Det kan være svært at slå det græs, der titter frem i mossen, men jeg har valgt at stille plæneklipperen højt, så jeg ikke rammer mossen, men suser lige henover. Mos er smukt, og det er blødt at ligge på en varm sommerdag 🙂

  1. Hej Susanne, Du har så evig ret angående det bløde mos, og det lyder som om du har fundet den helt rette taktik, til at leve i fred med mosset ( ;

   KH Dorthe

 4. Tak for dit indlæg om mos, det er meget befriende at læse. Jeg synes haven skal være en glæde og tænker at det der trives skal ha plads. Men det er jo ikke altid det lykkes at lægge svigerfars holdninger fra sig. 🙂

  1. hahaha, ja Lone, du er ikke den eneste der kæmper med tidligere generationers holdning til mos i haverne.
   Men bare hold ud, jeg hepper på dig ( ;

   Forårskram Dorthe

 5. Jeg har masser af mos i græsplænen. Jeg blev også enig med mig selv om at slutte fred med det og glæde mig over, at ungerne har en kæmpestor og lækker blød pude at lande på indenfor trampolinen.
  Tak for havero/mavero😉

  1. Hej Helle,
   Selv tak for havero i maven ( ;
   Jeg tænker at det vigtigste vi skal med haverne er at have det dejligt derude, nyde dem, og få det aller bedste ud af det.
   Og det gøres jo fint på en dejlig grøn pude af mos.
   Kram Dorthe

 6. Jeg har ingen mos lige for tiden, men det er nu mest fordi min have ikke er eksisterende endnu. Jeg er nemlig ved at få bygget nyt hus og derefter kommer helt ny have. Jeg glæder mig til at få en have igen – og den skal være fyldt med mos- for det da noget af det bedste at ligge og gå med bare tæer på. Så velkommen have og velkommen mos. 🤗

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få gratis guide: Sådan får du mere tid og mindre stress i en endnu flottere have

Tilmeld dig nyhedsbrevet NU! og få den gratis guide direkte i din mailboks.