fbpx

Havedesign DIY::: Mit hvide halvskyggebed

Der sker meget i haven for tiden, og som med så meget andet fører det ene projekt til det andet… ved ikke om du kender det?

Kender du det er det ene projekt fører til det andet ?

Sådan er det lidt her i haven lige nu. Vi er nemlig  ved at anlægge en ny plads i baghaven. Den gyldne plads har døbt den. Men for at det kan lade sig gøre så har vi skulle køre en masse jord om i forhaven. Dels fordi jeg godt kan lide at man holder sine materialer/affald om man så må sige på egen matrikel, og dels fordi forhaven skråner lidt og det ville være en fordel og få den hævet. Så det betyder at når vi nu er i gang med at rode og regere med det hele, så kunne jeg lige så godt få realiseret min drøm om et hvidt halvskyggebed nederst i haven sådan så jeg har noget smukt at kigge på inden fra stuerne.

Klargøring af bedet (Hurra for mine stærke boys)

Det vi gjorde før plantningen, var først at  grave alle de stauder og planter op, der stod i bedet i forvejen. Derefter lugede jeg alt det skvalderkål væk jeg kunne finde, og derefter fyldte vi tørven fra baghaven (med græssiden nedaf) på bedet. Derefter kom den dårlige jord, altså det nederste af det vi havde gravet af i baghaven, og til sidst den gode jord på toppen. Og hurra for min store stærke søn, og ditto mand, der klarer det hårde arbejde.

Efter al den masen var bedet hævet ca. 20 cm., og forhaven lidt mere lige. Jorden blev gravet godt igennem og tilsat en del grus og kompost, og så var det planteklart.

Planteliste hvidt halvskyggebed

Da jeg skulle bestille planter blev en jeg en lille smule overrasket, for det viser sig at på grund af corona, er danskerne gået så meget have bananas at der næsten ikke er nogen planter at få …så jeg har måtte revidere min planteliste i flere omgange.

Anyway, den startede med at sige sådan her ud:

 • Thalictrum delavayi ‘Splendide White’ Violfrøstjerne
 • Veronicastrum virginicum ‘Album’ Virginsk ærenpris
 • Persicaria polymorpha ‘Johanniswolke’ Pileurt
 • Persicaria amplaxicaulis `White Eastfield`Kertepileurt
 • Geranium nodosum ‘Silverwood’.Storkenæb
 • Aconitum Napellus Album, stormhat
 • Hosta Big Daddy
 • Biskophat Tellima grandiflora

Og så havde jeg lidt bregner, en del rosa persicaria og nogle forårsløg.

Planter med posten

Planterne kom med posten, for dem havde jeg bestil på Plantetorvet, og det er jo dejligt nemt.

og efter flere gange revidering af min ønskeliste, og hjælp fra Plantetorvet med at støvsuge lageret, blev bedet altså sådan her:

 • Høstanemone Honorine Jobert
 • Sommer Anemone
 • Stjerneskærm Snow Star®
 • Funkia Big Daddy
 • Biskophat
 • Akeleje Frøstjerne

Ikke helt som jeg havde tænk, men bedet skulle plantes til nu og her, så det var hvad jeg kunne få fingre i (men nu heller ikke så dårligt endda) ( ;

Stjerneskærm kan man jo ikke leve uden, og jeg har den her i haven flere steder hvor den fungerer udemærket i halvskygge. Høstamemonerne skal holde efeu og ukrudt i skak op mod hækken, sommeranemonerne, skal blomstre lidt før høstanemonerne, hosta er mest bare grøn og lækker og Big daddy er det på den der gråblå måde, hvor de bliver en flot baggrund til spejlbassinet sammen med bregnerne og resten af stauderne. Akeleje frøstjernerne skal svæve over det hele i små grupper, og så håber jeg at biskophatten er ligeså lækker som jeg forestiller mig, (for dem har jeg bestilt maaaange af, og jeg har ikke haft den før )

Jeg leder stadig efter en flerstemmet Amelancier der skal så ved spejlbassinet, der hvor blommetræet stod før…. Men hey!

Rom blev jo ikke bygget på en dag, og det blev den her have heller ikke ( ;

Man har et standpunkt, lige indtil man tager et nyt

Og en plan holder jo lige til den ikke holder mere, og sådan er det med mig og hvide blomster. For jeg jagtede lidt spir, og stod overfor valget mellem hvid Ærenpris og en magisk rosa af slagsen… og så var det altså den rosa der kom med hjem i kurven.

Anyway, så kan den binde bedet sammen med de rosa kertepileurt jeg har fordelt i siderne af bedet, så helt hvidt bliver det ikke.

Nu men nu er det så bare at vente. Du kan følge bedet på min Instagram, hvor jeg også har lavet en lille film om hvordan du planter et staudebed (den ligger under min IGTV).

Hvad siger du, tror du det bliver flot ?

Ha´en skøn weekend, håber ikke den blæser væk

Kram

Psssst!

Ved du at du kan følge mig på Facebook? eller Instagram ? og ja, jeg er også på pinterest eller du kan tilmelde dig mit nyhedsbrev og få guiden : Sådan får du mere tid og mindre stress i en endnu flottere have

2 kommentarer til “Havedesign DIY::: Mit hvide halvskyggebed”

 1. Hej tak for spændende blog, jeg elsker at følge dine brojekter og lære en masse ????❤️
  Jeg har en masse Kæmpe Stenbræk. Nogen har sagt til mig at jeg skal klippe alle gamle blade af ved blomstring. Er det rigtigt? Og hvis det er, har du så et tips til at gøre det nemt? At ligge og klippe et blad ad gangen virker helt uoverskueligt, eller skal jeg bare tage mig sammen????? Ha god dag ♥️

  1. Hej Iben, Tak for de fine ord ( ;

   Jeg klipper kun de grimme blade af stenbrækken, de kan være lidt flossede efter vinteren, Resten får lov at sidde.
   Tænker du kan gøre det samme .
   KH Dorthe

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få gratis guide: Sådan får du mere tid og mindre stress i en endnu flottere have

Tilmeld dig nyhedsbrevet NU! og få den gratis guide direkte i din mailboks.