fbpx

Guide til forspiring ::: sæt knald på tomater og chilli

Klør det i fingrene for at komme ud i haven? Tjekker du dagligt vejrudsigtens temperaturkurver? og er haven frodig og grøn for for dit indre blik?

Så er du ramt af forårsfeber??

Ærtespire på tallerken

Fakta er at jorden stadig er frossen, nattefrosten rimelig stabil og der er halvlangt til grøn frodighed og svedperler på panden af lugelykke?..- og lige nu sner det Sgu´uden for mit vindue!!

MEN fat mod! Hvis du drømmer om solmodne tomater og spicy chilli af din egen høst, så kan du dulme din fæle forårsfeber med lidt vindueskarms-terapi. For det er NU du skal sætte dine tomater og Chilliplanter igang.

Her er en lille Quick-guide:

#1 Få fingre i frøene

Købe dine frø (mange kan købes over nettet, så kan du gøre det om natten hvis det er det du vil, og behøver ikke at fare i butikker, stå i kø, og overholde åbningstider) Vær opmærksom på at købe frø til friland hvis du ikke har et drivhus.

(Køb feks frø her eller her  eller  her )

FRø

#2 Køb god jord

For at de små venner skal komme så godt som muligt fra start er det vigtigt at du køber den rigtige jord. Henter du en spand jord i haven, risikerer du at skulle slås med stiv og klistret lerjord, sandet mager jord, eller en masse mærkeligt ukrudt og andet halløj der dukker frem som du ikke gider slås med. Køb derfor en pose af det der hedder så og prikle jord, det har en fin løs struktur, og indeholder akkurat det de små plantebabyer har brug for.

#3 Find din pottetype

Når du skal til at så er der mange forskellige mulighder. Du kan så i alt fra toiletrullerør, æggebakker, tørvepotter, plasticdimser, lerpotter, eller hjemmelavede potter af avispapir se mere om mulighederne HER

4 gear

#4 Put frøene i jorden

Når du har bestemt dig for din pottetype, fylder du potten med din fine så-jord. Så sprayer du jorden fugtig, det kan gøres med en forstøver, og så lægger du dit frø på toppen og presser det let ned i jorden.Nu skal frøet dækkes med jord, og her gælder det at det skal have dobbelt så meget jord på som frøets tykkelse, altså i tomat og chillisammenhænge, ikke ret meget. Så sprayer du igen så jorden er fugtig

#5 Lav lidt sommer

Nu skal de små venner have det godt, lyst, fugtigt og varmt. det kan gøres ved putte potterne ind i en gennemsigtig plastpose, i et mini drivhus eller under en glasklokke. Det gør man for at holde på fugten, og for at gøre det varmt og rart for frøene. Og så skal de hen og stå i en meget lys vindueskarm, og gerne over en radiator. 20-25 grader er noget de små kan lide. Når spirerne titter frem fjerner du posen/glasset/drivhuset, og sørger for at de er fugtige hele tiden.

Ærtespirer i klokke

#6 Glæd dig!

Og så er det bare at vente?.Jeg selv er gerne henne et par gange om dagen og nedstirre potterne, startende fra day one,. Kald mig bare utålmodig, men det er altså noget af en fest når de små titter op for allerførste gang, og et øjeblik jeg nødig vil misse For nogle frø tager det en uge, andre to eller flere før de kigger op af jorden, det har altsammen noget af gøre med hvilken sort de er, hvilke temperatur og lysforhold de bliver udsat for.

Kanelbasilikum spirere

Her er det kanelbasilikum spirer

omatspirer

Som sagt er det godt at gå igang med chilli og tomater nu, da de er nogle af dem man kan starte tidligt med. Artiskokker og purløg og basilikum kan man også give sig i kast med her i Februar, og snart har vi Marts, og så er der meget mere der kan spires. Du kan også se HER hvis du vil forspire kartofler

eller HER hvis du vil se et lille klip om hvordan man forspirer

GO`Fornøjelse

3 kommentarer til “Guide til forspiring ::: sæt knald på tomater og chilli”

  1. Pingback: DIY :::Forår i vindueskarmen Vol#2 forspirings-gear - MeltdesignstudioMeltdesignstudio

  2. Pingback: Godt nyt ::: til dovne tomatdyrkere - MeltdesignstudioMeltdesignstudio

  3. Pingback: Drivhusdrømme i vindueskarmen - MeltdesignstudioMeltdesignstudio

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få gratis guide: Sådan får du mere tid og mindre stress i en endnu flottere have

Tilmeld dig nyhedsbrevet NU! og få den gratis guide direkte i din mailboks.