fbpx

Fra Knaldhytte til sommerslot ::: Kapitel 1

Der er mange der har efterlyst lidt flere blogindlæg om mit sommerslot, og det er jo en skøn form for eskapisme at få Januar til at gå med, at drømme sig til sol sommer og historien om hvordan min knaldhytte blev til et sommerslot, så her kommer kapitel 1 ud af 3.

Fra Nørrebro til Odsherred

5500 m2 naturgrund og langt til naboerne, var det afgørende argument, da jeg for mere end 20 år siden underskrev skødet på det der bare var en lille knaldhytte, men i min optik, et fabelagtigt sted langt fra København, tæt på strand og stilhed. Jeg boede dengang i en to-værelses på Nørrebro, og drømte om at kunne få luft under vingerne, og græs under tæerne i weekenderne.

The “simple life” i knaldhytten

Det var en sød, men mindre køn lille knaldhytte, som du kan se på billerne herover. Huset har I løbet af årene udviklet sig, sammen med mig, mine venner, familie og de kærester jeg har haft i tidens løb. Bygningen er et udtryk for hvilke materialer jeg havde ved hånden og hvem der gad at hjælpe, og på den måde er det blevet bygget om og bygget til efterhånden, med genbrugsmaterialer, og bæredygtighed, længe før disse ord var “in”.

Efter nogle år kom Jakob (min mand) ind i billedet. Han blev hurtigt sat i gang med malerpensel, og skruemaskine, så han ligesom vidste hvad han gik ind til. De første mange år, havde vi ikke elektricitet i huset, men klarede os med gaskøleskab, gasblus, stearinlys og petroleumslamper, og kørte totalt “the simple life” stilen. Men da vores førstefødte kom til verden, var det tid til at huset blev opgraderet med el, omend det var en strabaserende opgave ( du kan også tjekke det her indlæg ud, hvor jeg startede på historien, men ikke kom helt i mål).

Det lille gæstehus kalder vi VillaKulla. Det var et gammelt kolonihavehus vi fik forærende, og fik fragtet hertil på en lastbil Fotos Martin Sølyst

Genbrugshus med gæstebolig

Senere blev huset udvidet med en gæstebolig der var et tidligere kolonihavehus, som vi fik forærende, og satte i stand. Skuret er bygget af Europapaller længe før pallemøbel-trenden slog igennem, og beklædt med hvad vi lige havde ved hånden. Og på den måde har knaldhytten udviklet sig gennem tiderne. På en bæredygtig måde, bygget af genbrugs og overskuds materialer.

Fra før ombygningen. Det er bygningen til højre, der er det gamle ishus fra Fyn, og nu soveværelse, som blev bygget på knaldhytten for mange år siden.

Fra ishus til soveværelse

Det var i et gammelt ishus på sydfyn, min passion for sommerhuse startede, nemlig i min fars sommerhus på 16m2 der oprindeligt var et gammelt ishus, med den skønneste udsigt over Fyns hav. Da min far for mange år siden skulle bygge nyt sommerhus på sydfyn, kørte jeg sammen med en arkitekt ven til Fyn og savede det gamle ishus over i 3 dele, så det kunne læsses på en lastbil, og fik det kørt til Odsherred hvor det blev bygget på det gamle sommerhus, og nu fungerer som soveværelse, entré og badeværelse. Det er ren nostalgi, i entreén har jeg stadig halvdelen af den gamle slagbænk som min bror og jeg sov i, da huset stod på sydfyn.

Morgen terrassen og den nyrenoverede solstue efter ombygningen Foto Martin Sølyst

Knaldhytte med vokseværk

Men for et par år siden, var vi lissom vokset ud af huset, og besluttede at udvide det en lille smule. Den gamle solstue var ved at falde sammen, og der voksede vilde kaprifolier inde under taget, så det var på tide at gøre noget.

Vi ville gerne bygge så lidt som muligt, bevare så meget som muligt af det gamle, og samtidig forstærke stedets sjæl og charme. Smukke genbrugsvinduer, gerne en hel facade mod vest var et af vores ønsker, da jeg altid har haft en stor passion for gamle smukke vinduer.

Nye, og alt for fine og perfekte byggerier, giver mig lette angstanfald, og en følelse af rastløshed, så opgaven var ikke helt lige til. Men heldigvis kom tegningerne hurtigt på plads, efter et par møder med arkitekt Markus Lindholm fra Ahlblad arkitekter, og så gik jagten ind på gamle smukke vinduer.

Nogle af vinduerne havde vi allerede stående fra andre projekter, skydedøren fandt vi ved en tilfældighed i lokalområdet, og resten af vinduerne blev købt hos klassiske vinduer.dk og DBA, og blev omhyggeligt restaureret af Jakob, mens byggeriet gik igang.

Her ses huset med den nye tilbygning, fra vest siden med den store facade med gamle genbrugsvinduer

Sjæl charme og gamle genbrugsvinduer

Huset har fået samme beklædning over det hele og det gamle tag blev skiftet ud, med stålplader, som på den nye bygning, og det skaber en fin sammenhæng mellem det gamle hus og den nye bygning, hvor lyset strømmer igennem den høje vinduesfacade mod vest, og de hyggelige gamle vinduespartier mod øst. Huset her bliver jo aldrig noget arkitektonisk mesterværk på den måde, så vi kunne ligeså godt satse på sjæl og charme, og en lidt mere Pippi Langstrømpe-agtig stil.

Her kan du se hvordan huset er blevet forlænget mod venstre ved renoveringen. I toppen af den nye del, strømmer lyset hele vejen igennem bygningen.

Næste gang

Det var lidt om tankerne og det ydre, men Kig med næste gang hvor vi kigger indenfor i huset ( ; og næste igen, hvor jeg gennemgår uderummene.

Men jeg synes det er blevet rigtigt godt, eller hvad tænker du?

Og HUSK at du kan tilmelde dig at få blogindlæggene direkte i din mailboks på forsiden af min webside, så du ikke går glip af noget.

I mellemtiden må du ha´en fabelagtig weekend, stay safe og stay home!

Kram

Psssst!
Ved du at du kan følge mig på Facebook? eller Instagram ? og ja, jeg er også på pinterest eller du kan tilmelde dig mit nyhedsbrev og få guiden : Sådan får du mere tid og mindre stress i en endnu flottere have

6 kommentarer til “Fra Knaldhytte til sommerslot ::: Kapitel 1”

  1. Vilket fantastiskt ställe. Är helt imponerad av din skaparanda och handlingskraft.

  2. Hej Dorthe
    Ja, det er så sandelig blevet et både smukt og hyggeligt byggeri. Jeg er også vild med den lidt afslappede stil, og vinduerne er prikken over i’et.
    Jeg glæder mig til næste indlæg:)
    Hilsen
    Susanne

    1. Hej Susanne,
      Tusind tak for det, vi nyder også huset meget og vinduerne især, selvom det er et stort arbejde at sætte dem i stand.
      Ha´en skøn weekend
      Kram Dorthe

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få gratis guide: Sådan får du mere tid og mindre stress i en endnu flottere have

Tilmeld dig nyhedsbrevet NU! og få den gratis guide direkte i din mailboks.