fbpx

Sweet sweet Basil i min urtehave

Så er det tid til at planlægge urtehaven.

I min skal der være Basilikum?jeg Ææælsker Basilikum.

Der skal være den klassiske Sweet Genovese

Klik på billedet, for at se et større billede

Så skal der være Kanel Basilikum som , guess what?dufter af kanel

Kanelbasilikum hører absolut til en af de smukkeste krydderurter. Den er kraftig i vækst og har mørkegrønne blade med flotte dybt violette rande og stilke. Mere krydret smag end øvrige basilikummer.
Både blomster og blade er spiselige, så den vil pynte i salateskålen.

Klik på billedet, for at se et større billede

Mmmm og Citron Basilikum som også skulle være god i pesto

Klik på billedet, for at se et større billede

Og jeg må også have denne her Lime Basilikum til kylling og fisk

Klik på billedet, for at se et større billede

Og for at gøre det hele lidt festligt skal jeg også have en  Rød Basilikum Rubra

Klik på billedet, for at se et større billede

Myg fluer og trips (Trips er små, 1?2 mm langesorte insekter, som suger indholdet ud af plantecellerne og efterlader sølvgrå pletter , nogle kender dem som tordenfluer ) hader Basilikum, så der for kan det med fordel placeres tæt på terassen.

Og ikke alene smager Basilikum fantastisk sammen med tomater, de gror også fortræffeligt i hinandens selskab.

Historie :

Basilikum Planten stammer fra Indien, hvor man har betragtet den som værende besjælet med guddommelig kraft og derfor brugt ved edsaflæggelser for retten. Den voksede omkring Jesu grav efter at han var opstanden; derfor bruger nogle græsk-ortodokse kirker at nedlægge den i vievand og sætter krukker af planten under alteret. På Haiti tilhører planten den hedenske kærlighedsgud Erzulie og giver kraftig beskyttelse; på landet i Mexico bliver den af og til bragt med i lommerne på personer der ønskede at deres elskedes øjne skulle falde på dem.

Så ved du det !

 Helbredende egenskaber :

Basilikum kan lindre følelser af angst og er en god kilde til beta-caroten, som nemt kan konvertere sig til vitamin A . Det spiller en afgørende rolle i at minimere risikoen for hjerte-kar-sygdomme eller hjerteanfald. Basillikum er også rigt på magnesium, der hjælper hjerte-kar-sundhed ved at styrke musklerne og hjælper blodkarrene til at slappe af.

Det er også blevet bevist, at basilikum beskytter mod forskellige former for uønsket bakterievækst. De flygtige olier af basilikum indeholder estragol, linalool, myrcene og limonen som spiller en aktiv rolle i at begrænse væksten i forskellige typer af bakterier, der omfatter blandt andet Escherichia coli og Pseudomonas aeruginosa.

Basillikums æteriske olie bruges også som en mave tonic. Da basilikumolie har carminative egenskaber, er det bruges til behandling af fordøjelsesbesvær, forstoppelse, mavekramper og luft i maven. Det giver øjeblikkelig lindring fra gas i maven og tarmene. Basil blade kan anvendes som en anti opkastnings behandling ved køresyge og mange andre tilfælde.

Anti-aging : Vitamin-C, Vitamin-A, phytonutrients og de æteriske olier i den, er fremragende antioxidanter og beskytter kroppen mod næsten alle skader forårsaget af frie radikaler. I Auyrveda anses det som en tonic for at bevare ungdom og undgå aldring.

Basillikums æteriske olier har en forfriskende virkning, og det er derfor bruges til behandling af nervøsitet, mental træthed, melankoli, migræne og depression. På grund af denne beroligende karakter basilikum æterisk olie, er det meget udbredt i aromaterapi. Dens regelmæssig brug giver mental styrke og klarhed. 

Behøver jeg at sige mer`??

3 kommentarer til “Sweet sweet Basil i min urtehave”

 1. Thai basilikum er også vidunderligt 🙂

  Til gengæld kan det være utrolig svært at have basilikum udendørs i Danmark – det er nok noget med læ og varme og sådan……

  1. Dorthe Kvist

   Holy basil…Det er også skønt
   Og ja de kan godt være lidt sarte, og sneglene elsker dem…
   Men anyhow skal jeg altså ha´et helt højbed med alle disse skønne basilikummer denne sommer…watch out dræbersnegle!!

 2. Pingback: Kom Maj du søde milde….. - Meltdesignstudio

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få gratis guide: Sådan får du mere tid og mindre stress i en endnu flottere have

Tilmeld dig nyhedsbrevet NU! og få den gratis guide direkte i din mailboks.