fbpx

Æ…for Ærteblomster

Jeg VED det er på vej…foråret, jeg kan høre fuglene synge om det. Så selvom frosten er stædig og jorden er hård som sten …er det jo ikke forbudt at drømme om sommer, sol, og summende bier.

Og ingen sommer hos mig uden ærteblomster.

 

Lathyrus som den hedder på latin, sender dig direkte ind i sommerland med løfter om  uendeligt varme dage, bare tæer, og lyse nætter..

Og med sin poetiske charme og blandede akvarel-agtige farver, sin lidt vilde vækst , sin foførende duft, og stensikre mormor-faktor er den selvskrevet til en plads i min have.ærteblomster 4[1]

Den er nem at dyrke , blomstrer hele sommeren og jo flere blomster du plukker, jo flere laver den til dig.

Sådan gør du

Læg frøene i vand natten over inden såning. Kan sås direkte på voksestedet, evt. under fiberdug, eller i såpotter med en temperatur på mel. 15-20C et lyst sted. Hold potterne våde men ikke gennemblødte. Spirer efter 7-21 dage. Når kimplanterne er store nok tages de ud til afklimatisering 10-15 dage, hvorefter de plantes på voksestedet, når al fare for frost er ude. Er glade for fuld sol. Sørg for at nippe planten tilbage til andet bladsæt for at få kraftige og sunde planter. Genså på friland efter et par uger, for at forlænge sæsonen.Og så skal de have noget at kravle opad.

Ærteblomster fås også som stauder, altså flerårige, men de dufter desværre ikke .

 

En lang historie kort
Ærteblomsten har en lang og forgrenet historie ? så her kommer den korte version. Den første registrerede ærteblomst, Lathyrus odoratus ?Cupani?, stammer fra Sicilien, hvor den blev opdaget af munken Francis Cupani i 1695. Allerede fire år efter blev den dyrket i England, og snart kappedes adelens gartnere passionerede om, hvem der kunne fremavle den mest pragtfulde af slagsen.

Du kan så småt begynde at forspire lathyrus indenfor, og du kan i høj grad begynde at bestille dine frø , dette kan snildt gøres over nettet, og her havner man meget nemt i England  hvor de er helt pjattede med Sweet peas som de hedder der.

Blomsternavnene under billederne er links til hvor du kan købe herlighederne på nettet.

image

Lilac ripple

sweet Pea Butterfly

Lord Nelson

og den skal stå ved siden af denne dejlige limefarvede..

image

Lathyrus chloranthus

Sweet Pea Senator

Lathyrus Erewron

image

Gwendoline

image

Sweet Pea Grace of Monaco

Everlasting

image

Cupani

Sweet Pea Odoratus matucana

image

Sweet Pea Romeo

Lathyrus odoratus juanita

Sweet Pea Cupid Mahogany

Sweet pea Cupid Rose

Ja ja…det var mange…i know

Man kan selvfølgelig også bare vælge en pose med blandet

Sweet Pea Parfumiere Mix

Nej nej…jeg skal også have denne her

Sweet pea Savitus Azureus

4 kommentarer til “Æ…for Ærteblomster”

  1. Dorthe Kvist

   Lige over ( ;
   Ja men jeg synes det bedre kan betale sig i succes-faktor at købe dem som små planter, end at så dem,så går det lidt hurtigere og de koster ikke meget.
   men selvfølgelig skal jeg da skrive om de fantstiske dansende lilla sylfider…tror jeg gør det når planterne kommer på nettet…
   KNUS

 1. Britt Ege Rasmussen

  …øhhm…hvem er det nu der “drømmer om et liv i klip-klappere”? Kan ikke helt huske det, men kom i tanke om det, da jeg læste dit indlæg om ærteblomster 😉 kh Britt

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få gratis guide: Sådan får du mere tid og mindre stress i en endnu flottere have

Tilmeld dig nyhedsbrevet NU! og få den gratis guide direkte i din mailboks.