fbpx

Havetips:::Når trusler virker

Lad os lige snakke lidt om trusler, og afrikanske skærmliljer…

Agapanthus havens dronning

Nogle af jer kender den, og andre af jer vil blive fristet af den til foråret, når de står der i krukker med lange spidse blade, og store smukke blomster, der lidt ligner hvide eller blå kæmpe purløg, havens dronning bliver den kaldt. Eksotiske, betagende, og uimodståelige.

Og præcis sådan havde jeg det, da jeg slæbte et par eksemplarer af slagsen med hjem for mange år siden.

Agapanthus hedder den på latin, og afrikansk skærmlilje på dansk. Og fordi den er fra Afrika kan den ikke tåle den danske vinter, og skal opbevares frostfrit.

Lykkeligvis er jeg indehaver af en stor kælder, og det er der de spenderer deres vintermåneder, nede i dybet, i glemslen, i et svært rodet haverum jeg har under karnappen. Og det gik faktisk fint i mange år, om vinteren boede de i den mørke kælder, og om foråret slæbte jeg dem frem, hvorefter de blomstrede smukt sommeren igennem. 

Strejkende blomster

Men så begyndte de at strejke, færre og færre blomster kom der, og et år var der ingen, trods det at jeg havde overholdt alle regler, om at gøde dem tidligt (og sent) på sæsonen, ikke plante om i for store krukker (de kan lide at have det lidt stramt om rødderne) og tale pænt til dem.

Og så for to år siden, havde jeg fået nok. Og dødsstødet blev, at Claus Dalby, med alle hans luksus drivhuse, havde fortalt mig at han heller ikke kunne få dem til at genblomstre og købte nye hvert år, derfor truede jeg planterne med at komme i drivhuset vinteren over, i stedet for den noget lunere kælder, og at de ville ryge direkte ud i den store kompostbunke hvis ikke de gad at blomstre.

Sidste år fik jeg så….EN blomst, en sølle blomst, ud af fire store krukker….

Når trusler virker

Nå ja, men en blødhjertet gartner holder jo ord, så derfor kom de ikke på komposten, men i drivhuset igen, endnu engang med trusler om død og formuldelse, hvis ikke de tog sig sammen. Og hele foråret nægtede jeg dem gødning af bare fornærmelse, men se så bare her

Så blomstrede de sgu´kæmpe stort i år, både de blå og de hvide, Hva´be´har?

Er de ikke flotte?

Men sig mig, dyrker du også Agapanthus, og kan du få dem til at blomstre igen? Del gerne hvis du har nogle gode Agapanthus-tips ( ;

Skøn fredag til dig

Kram

HUSK at hvis du vil følge bloggen på e-mail, så skal du skrive dig op lige HER

Psssst!

Ved du at du kan følge mig på Facebook? eller Instagram ? og ja, jeg er også på pinterest eller du kan tilmelde dig mit nyhedsbrev og få guiden : Sådan får du mere tid og mindre stress i en endnu flottere have

12 kommentarer til “Havetips:::Når trusler virker”

 1. Mette Jacobsen

  Jeg har haft Agapanthus siden vi var i New Zealand for 10 år siden, der var de i mange grøftekanter. De første år var også svære, og jeg måtte købe nye for måske 7 år siden. De kommer i vores drivhus om vinteren nu. Ved hård frost bliver de pakket i bobleplast, ellers ikke noget. Jeg har heller ikke pottet om de sidste 3-4 år, og de er fuldstændig fyldte med blomster og står helt til midt september. Så nu tør jeg ikke potte om mere?

  1. Jeg har haft de samme i flere år, og de blomster flittigt hvert år. Hertil efteråret stiller jeg dem i vores opvarmet drivhus hvor de overvintre. For 2 år siden samlede jeg frø fra mine skærmliljer og såede dem i drivhuset i januar. “Glemte” dem med vilje og de vokser sig fint større og større! Elsker den plante..?

   1. Hej Annika,
    Nogenlunde samme opskrift jeg følger ( ;
    Sejælt at du selv har sået dem.
    Kram Dorthe

  2. Hej Mette,
   Det må ha været flot at se dem vokse vildt i deres rigtige miljø ( ;
   Det lader til at du har fået helt tjek på dem nu . Kram Dorthe

 2. Eeej er godt tip! Jeg gjorde alvor af truslen, og mine endte på komposten for et par år siden- men i foråret røg jeg i fælden og købte to nye ? De kommer i driveren vinteren over ?

  1. Hej Lykke,
   Ja det er det man gør, falder for dem….
   Drivhus ser ud til at være vejen frem .
   Kram Dorthe

   1. Margit Linnet

    Dine er da helt vidunderlige. Jeg er lidt misundelig. ? Mine har det ikke rigtigt godt i år. De kommer altid i drivhuset om vinteren, men måske har der været for tørt i forsommeren, under udhænger, hvor de står. Helt glade er de ihvertfald ikke. De får dog en chance mere. ?

    1. Hej Margit,
     Ja som sagt har det været noget op og ned med mine, så prøv igen, jeg krydser fingre for at det går bedre næste år.
     KH Dorthe

 3. Min søde ven, Thomas, i London siger, at man der siger således om Agapanthus: Treat them mean, keep them lean.
  Jeg satte mine tæt i en krukke i år. Jeg tilførte noget grus til jorden. Det gik fint.

  1. Hej Therese,
   Ha, det er en god sætning,der er så meget have relateret der bare er bedre på engelsk ( ;

   Kram Dorthe

 4. Da jeg flyttede ind på en villavej i Vanløse for 11 år siden fik jeg et gammelt ægtepar med usædvanligt flittige og grønne fingre. De havde på sydsiden, foran en murede terrasse et bed med agapanthus! De dækkede dem med issoleringsmåtter om vinteren også blomstrede de stort(!!), blåt og flot om sommeren.

  1. Hej Anne,
   Ja, det er også en måde at gøre det på, det samme med Dahlia, hvis man ikke gider at grave dem op.
   Spørgsmålet er så, om man gider at kigge på de isoleringsmåtter hele vinteren ( ;
   Men det er helt sikkert nemmere.
   Kram Dorthe

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få gratis guide: Sådan får du mere tid og mindre stress i en endnu flottere have

Tilmeld dig nyhedsbrevet NU! og få den gratis guide direkte i din mailboks.