fbpx

Pruster du ved havearbejde ? ::: Tjek dine lunger

(annonce for Sundhedsstyrelsen og Lungeforeningen)

Hvornår har du sidst fået tjekket dine lunger?

Har du svært ved at trække vejret når du går i haven, bliver du hurtigt forpustet og hiver efter vejret, når du graver, river og fejer, og har du gjort det gennem mere end 2 måneder, så er det måske på tide at du får tjekket din lungefunktion.

Som jeg skrev i et tidligere indlæg HER, er sundhed en af de vigtigste ting, jeg

har fokus på i mit liv lige nu, og det gælder ikke bare mig selv, men også mine nærmeste omkring mig. Og da jeg blev spurgt om jeg havde lyst til at skrive om lungesygdommen KOL, var svaret selvfølgelig ja, for det er desværre en sygdom jeg har inde på livet.

 

Hvad er KOL?

KOL står for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom og er en lungesygdom, som cirka 320.000 danskere har, men kun cirka halvdelen er i behandling for. Sundhedsstyrelsen og Lungeforeningen ønsker at flere danskere går til lægen og bliver undersøgt for KOL, hvis de har haft symptomer på sygdommen i mindst 2 måneder eller længere. Dette kan ske ved en lungefunktionsmåling hos egen læge og tager kun 5 – 10 minutter – og gør ikke ondt. KOL er blandt de hyppigste dødsårsager i Danmark pt. og cirka 10 personer dør om dagen af KOL. Når man først har fået KOL, kan man ikke blive rask af det igen. Men man kan sagtens leve med KOL og have et godt liv, hvis blot man kommer i behandling og selv yder en indsats.

Det overvejende flertal får KOL pga af rygning og rygestop er den eneste faktor, der kan bremse sygdommens udvikling, sammen med skift af arbejdsmiljø, hvis det er dette der er årsagen.

Sig goddag til min svigermor

Her er min søde svigermor og jeg under en duftende syren. Inge er verdens bedste farmor for mine børn, (og for alle de andre af hendes børnebørn), hun er åndsfrisk som bare pokker, strikker sweatre og sokker, laver de mest guddommelige boller i karry, er tosset med kryds og tværs, elsker kage og holder sammen på hendes store familie, og der er ikke meget der tyder på at hun er 82 år, andet end at hun ar ramt af KOL.

Inge er fra dengang man ikke gik så meget op i skadeligheden ved rygning, og så sad hun i saksen, og var afhængig, og der gik mange mange år, før hun fik smidt cigaretterne og afhængigheden. Nu kan hun ikke gå udenfor en dør uden sit iltapparat, og det er i den grad en sygdom der nedsætter hendes livskvalitet.

Fra et liv med campingferier, gymnastik og lange gå og cykelture, har hun svært ved at nå fra bilen og hen til hoveddøren uden at tabe vejret, i en grad så det er svært ubehageligt, og det er blevet gradvis værre de seneste år.

Kan man gøre noget?

Men heldigvis er der ting man kan gøre. Inge går til kor, KOL-koret hedder det, og her synger hun så det gjalder sammen med de andre KOL patienter, højt så taget er ved at lette, og det er noget hun synes hjælper på lungefunktionen (og på humøret kan jeg mærke). Gymnastik, er også godt, med øvelser der er tilpasset den enkeltes niveau, det sætter gang i lungerne. Og så er der selvfølgelig iltapparatet, der er den sidst tilkomne i husstanden, og gjorde en stor forskel.

Så ja, der er ting at gøre. Man kan ikke helbrede KOL, men man kan gøre forskellige ting for at få en bedre livskvalitet, og det har Inge gjort. Jeg er sikker på at hvis hun kunne spole tiden tilbage og gøre noget anderledes, havde et liv uden rygning nok været på listen.

Symptomer på KOL:

Det er vigtigt, at du søger læge, hvis du oplever følgende symptomer i en periode på mere end 2 mdr.:

  • Hoste – enten tør eller med slim
  • Pibende eller hvæsende vejrtrækning
  • Du bliver mere forpustet end dine jævnaldrende, når du bevæger dig

Særligt rygere eller tidligere rygere er i risikogruppen for at få KOL – men også personer, der har arbejdet eller arbejder i et erhverv med meget støv, damp eller røg. KOL er fortsat en stigmatiseret sygdom, som mange skammer sig over. Men ingen fortjener at leve med en hård sygdom, der nedsætter livskvaliteten og langsomt kvæler dem, der er ramt af den. Pas derfor på med at tale om sygdommen som om, at det er patienternes egen skyld.

Hvad kan man selv gøre for at udbedre KOL og få det bedre:

  • Stop med at ryge
  • Dyrk motion (havearbejde er super godt)
  • Brug dine lunger – f.eks. i et kor (ved at råbe og synge)

 

Tjek dine lunger

Jeg har selv mistet begge mine forældre, så du kan nok forestille dig, hvor lidt jeg har lyst til at miste Inge også. Det skærer mig i hjertet, at se hende hive efter vejret, og være frustreret over sin situation, afhængigheden at iltapparatet, og frygten for ikke at kunne få vejret, og jeg ville ønske at der var noget jeg kunne gøre. Så sidder du der, og har hoste, pibende vejrtrækning, hiven efter vejret, så skynd dig til lægen og få tjekket dine lunger, imens kører jeg ud og giver Inge et kæmpe kram.

Læs mere om det hele lige HER

Kram

Dorthe Kvist Meltdesignstudio

 

Psssst!

Jeg er blevet nomineret til årets grønne profil af CPH garden, vil du stemme på mig, det tager bare et sekund, så bliver jeg himmelhenrykt, du gør det lige HER

Og ved du at du kan følge mig på Facebook? eller Instagram ? og ja, jeg er også på pinterest eller du kan tilmelde dig mit nyhedsbrev og få guiden : Sådan får du mere tid og mindre stress i en endnu flottere have

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få gratis guide: Sådan får du mere tid og mindre stress i en endnu flottere have

Tilmeld dig nyhedsbrevet NU! og få den gratis guide direkte i din mailboks.