fbpx

Havedesign::: Balladen om belægning

(Og tips fra sommerslottet)

Dem der har hørt mine foredrag ved det, jeg er VILD med belægninger, og det er et af de emner jeg kunne tale om i timevis. Men en af de typer belægning jeg altid vender tilbage til, er ærtegrus, eller som nogle kalder det, perlesten. Jeg kan decideret opleve en pludselig trang til at gå på ærtegrus en gang i mellem.

Balladen om belægninger

Jeg indrømmer at jeg har en stor forkærlighed for runde fine knasende ærtesten…

Du kender dem nok, de små sten der ofte ligger i indkørsler rundt omkring (og nej det er ikke granitskærver, som jeg arbejder på et lovforslag imod, mere om det en anden gang) De er organiske i form og farve, mellem 8-16mm i størrelse, og blandede hvid/grå/sorte farver, hvis det er sømateriale, og mere kantede og gyldne i farverne hvis det er bakke materiale.

Jeg oplever til tider hos mine kunder, når jeg tegner haveplaner, at der er meget blandede følelser omkring ærtegrus som belægning. Nogle elsker det, og andre er knapt så begejstrede.

Jeg ved at vi alle har forskellige oplevelser, minder og erindringer der er bundet op på forskellige materialer, farver dufte osv. Og der er tilsyneladende nogle der ikke helt deler min begejstring for den her belægning, og al respekt for det.

Men derfor har jeg alligevel valgt i dag at hylde ærtegruset for alle dets fortræffelige kvaliteter, og for jer der stadig gider at læse med ( ; for jeg er vild med den, på de rigtige steder forstås.

Lækre fakta om ærtesten

 • Ærtegrus knaser når man går på det, derfor er det ofte brugt på gårdspladser, så man kan høre når der kommer gæster
 • Ærtesten er dansk produceret, så de skal ikke fragtes langvejs fra
 • Ærtesten er smukke
 • børn synes de er vildt sjove (tænk sandkasse i maxi størrelse)
 • Ærtegrus kan være et godt alternativ til græs på problem områder, såsom, nordvendte arealer og under store træer, hvor det er svært at få noget til at gro
 • Gruset tilfører, særligt i samspil med andre materialer, en anden oplevelse i form af følelse, lyd og duft, end f. eks en træterrasse, en flisebelægning, en græsplæne
 • Ærtesten er permable, dvs. at regnvand kan sive ned og væk
 • Det er en god belægning på pladser, hvor du ikke gider at slå græs, som f. eks arbejdsplads, krukkehaven, under havemøbler, hvor det kan være besværligt at slå græsset.

 

Tips fra sommerslottet

Nu har jeg endelig fået mit eget område med ærtegrus, som jeg lagde op på Insta her i påsken og jeg er himmelhenrykt. Før var det en rodet skovbund, her er halvskygge, sandjord og knastørt, og det er svært at få ret meget til at gro. Nu er det pænt og lækkert, og man kan gå i knasende ærtegrus fra den overdækkede terrasse, og hen til skuret.

Jeg har lagt store egetræs sveller i gruset (måske husker du dem fra min showhave på CPH garden?) de giver varme til gruset, og hiver ligesom træterrassen med ud i stenhavet. Jeg er stor fan af blandingen af materialer, træ, sten, grus, planter. De komplementerer alle hinanden så fint. Og så skal der selvfølgelig plantes skovbregner i grupper rundt om birketræet, og langs kanterne, for at bløde stenene op. Jeg synes det er blevet fint, hvad synes du?

For at understege min begejstring, får du lige et par flotte ideer fra pinterest:

(foto lånt HERFRA)

Utroligt smukt og elegant sammen med formklip og træer der bare vokser op af stenene

(Foto lånt HERFRA)

super fint i køkkenhaven mellem højbedene

( Foto lånt HERFRA)

 

med trædesten, bede og buxbom kugler, yes please….

 

Men sig mig, hvad tænker du, er du fan af ærtesten eller er du bare ikke til dem? og hvad er i så fald din yndlingsbelægning?

 

Og så lige en ting mere… Jeg er blevet nomineret til årets grønne profil af CPH garden, vil du stemme på mig, det tager bare et sekund, så bliver jeg himmelhenrykt, du gør det lige HER

 

Kram

Psssst!

Ved du at du kan følge mig på Facebook? eller Instagram ? og ja, jeg er også på pinterest eller du kan tilmelde dig mit nyhedsbrev og få guiden : Sådan får du mere tid og mindre stress i en endnu flottere have

9 kommentarer til “Havedesign::: Balladen om belægning”

 1. Vi har lige lavet en sti af søsten i gyldne farver gennem vores lillebitte syrenlund. Det er SÅ fint, lyden og fornemmelsen er skøn og vores datter på 1,5 år elsker det. Hun løfter små håndfulde op og giver dem nærmest et knus, før hun smider dem fra sig igen. Vi overvejer det omkring bålpladsen 🙂

  1. Hej Anne Sofie, det lyder pragtfuldt, og sten er nemlig rigtigt godt legetøj for små mennesker. Det vil sikkert være fint til bålpladsen også ( ;
   Kram Dorthe

 2. Vi har perlesten i sommerhuset og lyden minder mig netop om sol og sommer og ferie 🙂 men ukrudt er svært at holde væk. Der vil gerne gro mælkebøtter, græs osv op mellem stenene. Har du et tip? 🙂

  1. Hej Christa,
   Ja med tiden kommer der ukrudt i perlestenene. Mest fordi meget komme flyvende.
   Hvis du jævnligt river perlegruset, eller kører et skuffejern under stenene, kan du holde det meste væk. Er der mælkebøtter, er det bedste at grave dem op, med hele deres lange pælerod.
   Og ja, perlesten lyder af sol og sommer ( ;
   Kram Dorthe

 3. Helle Rasmussen

  Jeg er BIG FAN af ærtegrus, og har i vinterhalvåret nedlagt græsplænen i forhaven, for at etablere en urban oase inspireret af din showhave i 2017.
  Mangler at grave ud til havestierne (forventet med ærtegrus)… og finde ud af, hvor man kan købe gruset og svellerne…???! 🙂
  Nogen du kan anbefale?!

  1. Hej Helle,
   Sorry dit svar havde forputtet sig, men here goes…
   Svellerne kan du købe hos http://www.lundeborgtrae.dk/ og gruset kan bu bestille på nette og få leveret i bigbags, eller hente selv i en grusgrav nær dig.
   Glæder mig til at se fotos af resulktetet.
   Kram Dorthe

 4. Og ingen svar på spørgsmålet om hvad man gør ved mælkebøtter mv, som vokser igennem perlesten.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få gratis guide: Sådan får du mere tid og mindre stress i en endnu flottere have

Tilmeld dig nyhedsbrevet NU! og få den gratis guide direkte i din mailboks.